در مطلب می خواهیم عملکرد پمپ خودمکش را مورد بررسی قرار داده و نکات مهم در رابطه با این محصول را برشماریم کنیم. پمپ خود مکش هم از خانواده پمپ های سانتریفیوژ می باشد ولی یک تفاوت کلی آن را از سایر پمپ های سانتریفیوژ به نوعی متمایز کرده است. در طراحی پمپ خودمکش یک مخزن بیرونی در نظر گرفته شده است که سبب میشود قسمت داخلی یا همان حلزونی پمپ غرقاب شده و حرکت به اصطلاح مارپیچی سیال در پمپ ایجاد می شود و محفظه با مایع پر میشود، در زمان چرخش پره ها و در چشمی پروانه، منطقه ای با فشار کم ایجاد میشود. در نتیجه ی این فرایند و به به این علت که فشار این ناحیه کمتر از فشار اتمسفری می باشد، سیال با فشار اتمسفری داخل لوله مکش به سمت بالا پرتاب میشود و همین امر سبب می شود هوای موجود در خط مکش به داخل پمپ وارد شود. در ادامه پمپ خود مکش، هوا را با سیال در حال چرخش در محفظه مخلوط کرده، هوا از سیال جدا شده و از محفظه پمپ خارج می شود. وقتی تمام هوای موجود در خط مکش جابجا شد، پمپ آماده به شروع کار است و مثل سایر پمپ های سانتریفوژ، جریان مورد نیاز را ایجاد می کند. پمپ های خودمکش را میتوان برای پمپاژ و جابجایی آب، سوخت، هر نوع فاضلاب، پساب خام و یا پساب های صنعتی نیز مورد استفاده قرار داد. با توجه داشته باشید که پمپ های خودمکش را مطابق با محدودیت های هیدرولیکی آنها به کار گیرید تا در نهایت نتیجه مطلوب حاصل شود.
نصب و عملکرد پمپ خودمکش
در رابطه با نصب این گونه پمپ ها نیز نباید نگران باشید، چرا که پمپ خودمکش معمولاً در قسمت بالای منبع سیالی که باید پمپاژ شود به راحتی قابل نصب است و نیاز به زیرساخت خاصی ندارید. این ویژگی (نصب در سطح زمین) امور مربوط به تعمیر و نگهداری پمپ را نیز سهولت بخشیده است که باعث افزایش طول عمر محصول خواهد شد. همگام استفاده از پمپ خودمکش نیاز ندارید هیچ نوع تجهیزات مکانیکی در چاهک فاضلاب قرار دهید و لزومی ندارد درب چاه را هم باز کنید، همچنین هنگام استفاده ازین پمپ نیازی به بالابر و جرثقیل نیست.
هر محصولی با وجود نکات مثبتی که دارد، ممکن است معایبی هم داشته باشد. اما در مورد پمپ خودمکش چند مورد تصورات اشتباه وجود دارد که در ادامه به بررسی آنها می پردازیم.
یکی از رایج ترین و متداول ترین ذهنیت در رابطه با این نوع پمپ، این است که کاربران تصور می کنند باید پمپ خودمکش را پس از یک سیکل، مجداً با آب هواگیری کنند، که این نکته اشتباه است. همچنین شاید از گوشه و کنار شنیده باشید که پمپهای خودمکش به اندازه کافی کارآمد نیستند. اکثر مواقع راندمان هیدرولیکی این پمپ، به خوبی راندمان هیدرولیکی پمپ سانتریفوژ یا شناور نیست. اما واقعیت این است که اگر مصرف کننده ها پمپ خودمکش را به تناسب شرایط و مهندسی شده انتخاب کنند، می توانند از طرفی راندمان و کارایی مناسب را داشته و از سوی دیگر در صرف هزینه ها به صورت بهینه عمل کنند.
تصور دیگری که ممکن است در مورد این پمپ ها بین مردم وجود داشته باشد این است که قیمت پمپ خودمکش بالا است. البته این موضوع تا حدی واقعیت دارد و پمپ های خودمکش نسبت به سایر پمپ های سانتریفیوژ گرانتر هستند. اما اولا این محصولات اجزای بیشتری دارند و هزینه ماشین کاری و … در قیمت آنها تاثیرگذار بوده، در ثانی با توجه به نکاتی که راجع به سهولت کارکردن با پمپ، تعمیر و مراقبت از محصول در این مقاله اشاره شد، باید گفت یک پمپ خودمکش طول عمر بیشتری دارد و می تواند از صرف هزینه مجدد برای خرید لوازم یدکی پمپ یا پمپ جدید، جلوگیری کند.
نگهداری و مراقبت
نکته مهم که می تواند در امر نگهداری و مراقبت از پمپ خودمکش مفید باشد عیب یابی به موقع است، اما چه علائمی نشان دهنده این است که باید به پمپ رسیدگی شود؟
- سر و صدای زیاد و اظافی موقع کارکرد سیستم که علت آن نا مشخص و مبهم باشد
- هنگامی که پمپ به خوبی کار خودش را انجام ندهد، به طور مثال دیگر قادر به تامین مقدار دبی مورد نیاز سیستم نباشد
- اگر مشاهده کردید پمپ شما با تاخیر هواگیری می شود و یا اصلا هواگیری نمی شود
- انسداد جریان سیال که به صورت دائم رخ دهد و علت آن نا معلوم باشد، در واقع گرفتگی های مداوم و پی در پی